Spanac si sfecla rosie pentru forta musculara mai mare

Spanacul a fost mult timp asociat cu forta, însa pâna de curând nu a existat o explicatie de ce aceasta plante cu frunze verzi ne face mai puternici.

Cercetatorii de la Institutul Karolinska spune ca “vinovat” este nitratul, care se gaseste în mod natural în spanac si multe alte legume; acesta are capacitatea de a creste în mod semnificativ puterea musculara. În cadrul studiului, echipa de cercetatori a introdus nitrat în apa de baut a unui grup de soareci timp de sapte zile si apoi a comparat forta musculara  cu un grup de control.

Conform cercetatorilor, cantitatea de nitrat oferita soarecilor a fost aproximativ echivalenta cu cea pe care un om ar obtine-o prin consumul a 200 – 300 grame de spanac proaspat sau 2 – 3 sfecle rosii.

Spanacul si sfecla rosie sunt doua dintre principalele surse de azotat,  însa acesta se gaseste în multe alte legume, cum ar fi salata. Dupa 7 zile, cercetatorii au examinat diferiti muschi de la nivelul membrelor inferioare ale soarecilor. Ei au descoperit ca cei care au primit azotat au avut muschi semnificativ mai puternici decât soarecii din grupul de control.

spanac_sfecla

Nitratul care se gaseste în mod natural în spanac, mareste in mod semnificativ forta musculara, spun cercetatorii. Mai mult, s-a descoperit ca soarecii au avut concentratii mai mari din doua proteine diferite, CASQ1 si DHPR, care se gasesc  în mod natural în muschi. Aceste proteine, care se presupune ca ar fi responsabile pentru forta musculara mai mare, sunt implicate în stocarea si eliberarea de calciu, mineral esential pentru contractia musculara.

Cercetatorii intentioneaza  sa efectueze studii suplimentare pentru a determina modul în care rezultatele lor pot fi aplicate la persoanele cu musculatura slaba.

Rezultatele studiului sunt interesante în principal pentru ca forta musculara a fost influentata de cantitati relativ mici de nitrat. În cazul oamenilor, o cantitate echivalenta ar putea obtinuta printr-o alimentatie care aduce un aport mai mare frunze verzi, cum ar fi spanacul sau suc de sfecla rosie.

Deocamdata nu exista niciun supliment nutritiv care sa contina nitrat.

Asadar, un regim alimentar mai bogat în spanac sau sfecla ar putea fi util oricui, facându-ne mai puternici, în mod particular celor cu diverse afectiuni musculare sau vârstinicilor.

(sursa: http://nutritionist.info.ro)