Mesele bogate in proteine te ajuta sa slabesti

Alimentele bogate în proteine sunt foarte utile în regimurile destinate scaderii în greutate, asta pentru ca proteinele au capacitatea de a induce mai rapid senzatia de satietate. Este un fenomen cunoscut de mult timp si aplicat în foarte multe dintre “cure”, însa  pâna de curând nu exista o explicatie clara.

Senzatia de satietate sau de “plin” presupune mai multe decât a simti ca îti plesneste cureaua de la pantaloni dupa o masa copioasa. Mecanismul satietatii, ca si cel al foamei, este mai complex decât poate parea la prima vedere.

Recent a fost trasata harta semnalelor care circula între intestin si creier, transmitând semnalul de satietate dupa o masa bogata în proteine. Întelegerea acestei bucle de comunicare între intestin si creier ar putea deschide o noua usa catre întelegerea mai profunda a unor mecanisme care ar putea conduce la noi abordari în trataarea si prevenirea obezitatii.

mese_proteine

Ingestia de alimente poatet fi modulata prin intermediul receptorilor opioizi aflati la nivelul nervilor din peretii venei porte, cea care culege sângele de la nivelul intestinului. Stimularea acestor receptori creste consumul de alimente, în timp ce blocarea lor suprima consumul. Cercetatorii au descoperit ca peptidele, adica moleculele ce rezulta în urma digestiei partiale a proteinelor, au capacitatea de a bloca acesti receptori, reducând astfel apetitul. Peptidele trimit semnale la creier, care sunt apoi transmise înapoi la intestin stimulând intestinul sa elibereze glucoza, ceea ce  suprima dorinta de a mânca.

A fost efectuat un experiment pentru a demonstra importanta acestei descoperiri. Au  fost obtinuti soareci modificati genetic, carora le lipseau receptorii opioizi de la nivelul intestinului, astfel încât acestia nu puteau sa primeasca semnalul pentru eliberarea de glucoza, în consecinta nici nu puteau transmite la creier senzatia de satietate. Atunci când le-au fost oferiti stimulatori sau inhibitori ai receptorilor opioizi nu s-a constatat nicio influenta asupra consumului de alimente, spre deosebire de soarecii normali.

Acest gen de receptori opioizi sunt prezenti si în peretii venei porte la oameni, asadar mecanismele descoperite se aplica si la oameni.

Asadar, daca vreti sa aveti mai mult succes atunci când va propuneti sa slabiti, cresteti usor cantitatea de proteine din alimentatie. Asta înseamna sa mâncati ceva mai multa carne, oua sau lactate. A nu se întelege ca trebuie sa mâncati mai mult decât o faceati pâna acum, ci procentual sa aveti în cadrul regimului mai multe alimente bogate în proteine (ceea ce prespune sa reduceti din alta parte – de preferat din cantitatea de alimente bogate în carbohidrati).

(sursa: http://nutritionist.info.ro)

Tags:  , ,