Cand trebuie sa treci la antrenamente pentru avansati?

Primul gând al unor începători este să copieze programele de antrenament ale unor campioni. Cu cât e mai de succes campionul, cu atât este mai tentant pentru începători să-l copieze.

Probabil că programele concurenților de la Mr. Olympia sunt folosite intens de mii și mii de începători de pe toate continentele. Este bine sau este rău?

În opinia mea, nu este rău, dar nu ar trebui să faci asta de la început.

Dacă așa se antrenează un campion, înseamnă că programul este bun pentru el din moment ce a ajuns campion, dar nu înseamnă că programul este perfect și pentru un începător dintr-o sală din România. Ține minte că nici un campion din România sau de la Mr. Olympia nu s-a antrenat de la început așa cum citești prin reviste că se antrenează acum.

Evident că programele campionilor sunt foarte bune ca sursă de inspirație sau chiar le poți folosi fără modificări sau adaptări de la început.

Deși, în literatura de specialitate, am găsit specificat că ești considerat începător până la 24 de luni de la începerea antrenamentelor, Arnold nu crede că perioada de începător trebuie cuantificată în număr de luni, ci în alt mod; și eu cred că el este cel care are dreptate.

Astfel, în cartea sa, Arnold spune că, din momentul în care ai luat 7 kg în greutate, ai crescut cam 7 cm la brațe, 12 cm la piept și umeri, 10 cm la coapse, atunci ești pregătit pentru a adăuga o mai mare varietate de exerciții antrenamentului. El mai zice: “acest lucru nu trebuie realizat brusc, într-un singur pas. Ai nevoie de timp pentru a învăța noi exerciții, pentru a învăța cum anumite exerciții specifice îți afectează corpul în feluri diferite și pentru a învăța să utilizezi aceste exerciții și o mulțime de noi principii pentru a accelera răspunsul corpului tău la antrenamente.”

Dacă vrei un trup de campion, trebuie să te antrenezi cu tehnici și intensități de campion. Dacă nu știi cum și ce să faci, poți copia antrenamentul unui campion, revistele sunt pline de astfel de programe, iar în timp poți aduce modificări pentru a-l adapta mai bine particularităților corpului tău.

Momentul când poți folosi prima oară un asemenea program este momentul când ai depășit stadiul de începător.

Sursa: Revista Culturism & Fitness – Florin Uceanu

 

Articol preluat din : Fitness-nutritie.ro